Önceki sayılarımızda daha çok spor yapıları ile yer alan AARCH-Alper Aksoy Architects, idari binalardan kentsel dönüşüm projelerine kadar birçok alanda da yaratıcı projelere imza atıyor.
AARCH-Alper Aksoy Architects, mimarlık ve kentsel tasarım alanlarında araştırma, geliştirme ve proje faaliyetleri yürüten, kollektif tasarım anlayışını benimsemiş bir grup. Ofis şu anda 15 kişilik mimari çekirdek kadrosuyla Türkiye’nin yanı sıra Orta Asya ve Afrika ülkelerinde proje çalışmaları yürütüyor. Küresel ölçekte yaşanan ekonomik gelişmeler, sosyal olaylar, teknolojik gelişim, sosyal iletişimde yeni yolların ortaya çıkması, bunlara bağlı olarak yaşanan sosyo-kültürel değişim, kentin ve kent sakinlerinin günlük yaşam pratiğini çeşitli şekillerde etkilemektedir.
AARCH, bu dinamik sürecin mimarlık alanına olan etkisini önemseyerek, araştırmaya dayalı tasarım yöntemiyle, yenilikçi, zamansız, kentsel bağlamla tartışan bir yaklaşımı benimsemektedir. Sürdürülebilirlik, diğer paydaşlarla işbirliği ve interaktif bir iletişim ortamı temel ilke sayılmaktadır. AARCH, hayalgücünün önemine inanarak, rafine tasarım fikirleri geliştirmeyi ve gezegenimiz üzerinde çağdaş yaşam formları üretmeyi amaçlamaktadır.
İnciroğlu villaları kentin dışında fakat kente yakın Çay Bağları bölgesindedir. Modern kent yaşantısıyla doğal yaşamın iç içe geçerek bütünleşmesi amaçlanmıştır. Yalın, modern, karmaşadan uzak, birbiriyle kontrast oluşturabilecek tasarım ögeleri ve malzemeler kullanılmıştır. Vaziyet yerleşiminde villaların, hem bireysel yaşama hem de komşuluk ilişkilerine imkan sağlayan bir düzende konumlanması amaçlanmıştır. Zemin katta mutfak ve yaşama birimleri, üst katta yatak odaları, bodrum katta ise hobi ve kişisel eğlence birimleri tasarlanmıştır. Esnek plan kurgusuyla her villa sahibinin kendi tarzını oluşturmasına imkan verilmiştir. Villanın verandaya açılan şeffaf bölümleriyle hem teras kullanımı sağlanmış hem de manzara için seyir alanı oluşturulmuştur.
Proje Yeri: Kayseri
Proje Türü: Konut
İşveren: İnoto
Proje Yılı: 2015
Yapım Tekniği: Betonarme+Çelik
Toplam İnşaat Alanı: 1.000 m2
Arsa Alanı: 4.100 m2
Tasarım Ekibi: Alper Aksoy, Serkan Karaaslan, Ahmet Erdem Karaçağlar
Halihazırda Üsküdar’da hizmet vermekte olan Gençlik Hizmetleri Spor İl müdürlüğü İdari binası, İstanbul’daki spor faaliyetlerinin yönetilebilmesi için gerekli büyüklüğe ve fiziksel koşullara sahip olmadığından, İstanbul’un Avrupa yakasında olimpiyat tesislerinin bulunduğu Ataköy Spor kompleksinde yeni, çağdaş, günümüzdeki ve yakın gelecekteki ihtiyaçlara cevap verebilecek, sürdürülebilir bir proje gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. U formundaki binanın 2 uzun kolunda ofisler, kısa bölümünde ise kavşaktaki trafik gürültüsünden ve kirliliğinden en az etkilenebilecek sağır cepheye sahip konferans salonu ve teknik hacimler yer almaktadır. U formunun ortasında kalan boşluk cephe elemanlarıyla yarı açık hale getirilmiş, peyzaj öğeleriyle desteklenmiş ve bir buluşma mekanı sağlayan kamusal alana dönüşmüştür. Yaklaşık 400 personele hizmet verecek binada idari birim ofisleri, konferans salonu, sergi salonu, fitness salonu, atölyeler, kafeterya ve yemekhane bulunmaktadır. LEED Gold sertifikası adayı olan yapının, önemli düzeyde enerji tasarrufu sağlaması amaçlanmıştır. Bu bağlamda yapı, doğal koşullardan en çok fayda sağlayabilecek şekilde konumlandırılmış ve cephede güneş, rüzgar ve gürültü kontrolü sağlayan cephe elemanları kullanılmıştır. Ayrıca yakın çevrede kısa sürede temin edilebilecek yapı malzemeleri tercih edilmiştir.
Binada su tasarrufu sağlayan vitrifiye elemanları, sıcak su sağlanmasında kullanılan güneş kolektörleri, bahçe sulamasında ve ıslak hacimlerde kullanılmak üzere yağmur suyunun toplanması, gri su depolanması gibi ekolojik sistemler yer almaktadır. Bina enerji ihtiyacının yüzde 5’ine yakını bina çatısına yerleştirilecek fotovoltaik paneller ile karşılanmaktadır.
Peyzaj tasarımında az su tüketen endemik bitkiler tercih edilerek bütünsel bir yaklaşım elde edilmektedir.
Proje Yeri: İstanbul
Proje Türü: İdari Bina
İşveren: T.C. İstanbul Valiliği
Proje Yılı: 2014
Toplam İnşaat Alanı: 8.000 m2
Arsa Alanı: 9.600 m2
Yapım Tekniği: Betonarme+Çelik
Tasarım Ekibi: Alper Aksoy, Serkan Karaaslan, Elif Muğaloğlu Kurşuncu, Feyza Nur Orhan, Ahmet Erdem Karaçağlar
Statik Proje: Çağlar Proje Mühendislik
Elektrik Proje: Erteknik Mühendislik
Mekanik Proje: Ber Mühendislik
İdari Kontrolör: Levin Erkan (İstanbul GHSİM)
LEED Danışmanı: Ecobuild
Gazi Osman Paşa Bağlarbaşı Mahallesindeki arazinin eğimli yapısından dolayı, binalar farklı kotlarda ve manzara yönünde yerleştirilmiştir. Eğimin fazla olduğu bölgelerde yeşil alanlar setler halinde tasarlanarak seyir terasları oluşturulmuştur. Arazide yerleşime uygun bölgelerde konut ve ticaret birimlerine yer verilmiştir. Yapı adalarının içlerinde oluşturulan yaya yolları ve rekreasyon ile iç mekanlara ve avluya erişim sağlanmış, böylelikle sokak ve komşuluk ilişkilerinin güçlendirilmesi için kamusal alan yaratılması amaçlanmıştır.
Proje Adı: İstanbul GOP Kentsel Dönüşüm Projesi
Proje Yeri: İstanbul-Gazi Osman Paşa
Proje Türü: Kentsel Dönüşüm
İşveren: Ekşi İnşaat A.Ş.
Proje Yılı: 2014
Toplam İnşaat Alanı: 450.000 m2
Arsa Alanı: 75.000 m2
Yapım Tekniği: Betonarme + Çelik
Tasarım Ekibi: Alper Aksoy, Serkan Karaaslan, Ahmet Erdem Karaçağlar
Tarihi Agamemnon kaplıcaları olarak bilinen ve antik dönemlerden günümüze kadar iyileştirici termal suyuyla ün salmış Balçova bölgesinde konumlanan 5 yıldızlı otelin, kaplıca ve kür merkezi olarak da kullanılması amaçlanmaktadır. Topografya, manzara ve doğal güzellikler, tasarımın ana belirleyici unsurları olmuşlardır. Peyzaj tasarımı bütünsel olarak ele alınıp, yeşil alanların 3. Boyutta otel kütlesiyle güçlü bir ilişki kurması sağlanmıştır. Otelin kent ve kent halkıyla bağ kurabilmesi adına yeme-içme alanları, seyir alanları, kongre salonu gibi günübirlik mekanlar da tasarlanmıştır.
Proje Yeri: İzmir
Proje Türü: Konaklama
Proje Yılı: 2012
Toplam İnşaat Alanı: 17.000 m2
Arsa Alanı: 32.000 m2
Yapım Tekniği: Betonarme+Çelik
Tasarım Ekibi: Alper Aksoy, Türker Fırat
Proje alanı, Kongo Kinshasa havalimanının güneyinde yer almaktadır. Havalimanına yakın olan bu otelde hedef kitle transit turistler, işadamları ve havalimanında çalışan uluslararası personeldir. Otel kütlesi konaklama birimleri ve sosyal donatılar olmak üzere 2 ayrı kütleden oluşmakta ve iki kütle şeffaf yürüme yollarıyla birleştirilmektedir. İki kütlenin arasında yaratılan boşlukla, gürültüden uzak, iç bahçe ve açık havuz birimleri yerleştirilmiştir. Yükseklik sınırlaması nedeniyle otel zemin kat + üç tip kat ve bodrum kattan oluşmaktadır. Zemin katta müşteri hizmetleri, restoran, toplantı salonları, yeme içme alanları, alışveriş birimleri vs. yer alırken üst katlarda konaklama birimleri yer almaktadır. Bodrum katta ise kapalı otopark, sığınak, depolar ve teknik birimler konumlandırılmıştır. Binanın cephelerinde gürültü ve güneş için kontrol sağlayan cephe elemanları ve kaplamalar kullanılmıştır.
Proje Yeri: Demokratik Kongo Cumhuriyeti
Proje Türü: Ticari Yapı
Kapasitesi: 300 Yatak
İşveren: Özbakan Makina&İnşaat
Proje Yılı: 2015
Toplam İnşaat Alanı: 19.800 m2
Arsa Alanı: 7.200 m2
Yapım Tekniği: Betonarme+Çelik
Tasarım Ekibi: Alper Aksoy, Mehmet Akif Kemerlioğlu, Ahmet Erdem Karacağlar
.